CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday, December 17, 2008

empar? ampaian? eram?

smlm selepas lbh kurang 3 mggu lbh kt lab histopath, aku ngan nat msuk blood bank pulak..
tp mmg byk kene soal lah..
nseb aku dh ready..
dpt lah jwb..

ade gak yg aku rse tak tau nk jwb..tp dgn confident nye aku melalut..merepek tah pape..tup2 dia kate good..wakakaka..
kdg2 staff tu gelak2 jgk dgr jwpn aku yg melalut..

hehehhe :D
asalkan kte kene pandai relate dan ikut logik lah kan ;p

aku nk cter ni..
smlm awl pg aku diberi briefing lah skit2 psl lab tuh..
skali staff tu ckp bbrape word yg aku rase p
elik dan janggal
hahahaa..
blur2 gak lah..
korg tak tau muka blur aku cmne..
tergaru2 gak la kepala yg tak gtl ni..
staff tu ckp "kte kene emparkan blood"
lg.."sediakan ampaian sel drh merah"
"eramkan beberapa minit"
aku nk tergelak gak ar dgr words ni..

bkn ape..aku blaja in english..
pastu aku tak biase lah dgn term2 malay ni..
bukan aku nk kata bhse melayu ni kelakar..
cume aku tak biase dgr perkataan tu. tu je..

hehe..aku still gune english sbb aku tak biase d
gn 3 words tu..
erm...aku hrp kt blood bank ni sume nya ok..
tgok muke sume cm serius ajek..
waahh~
dan aku hrp kali ni aku tak buat machine berbunyi kecemasan lg..
kt histopath lab pernah gak lah 2 kali machine berbunyi sbb aku..
hahaha..
bkn ape..pintu machine tu ketat sgt..aku nk bukak dgn lmbut takleh..skali terkopak dinding dia..
ape lg..berbunyi lah dia..hahaaa..

punyelh cemas aku ni..
kali ke 2 pun sme gak..
slumber je aku ni kan..?

17hb~
td aku buat byk test..mcm2..
teringat kt pu3, kak ayu ngn kak lin..
kalo kteorg wat experiment, mesti tak menjadi..
jarang lah berjaya dpt result yg lecturer n
ak..
hahahaa..
tp td sume yg aku buat sume menjdi..
best btol!
hahahaa..btul kate pu3..kteorg ber4 mmg takleh wat keje sme2..:p byk main jek

kali ni aku lbh berhati2 sikit..sbb main ngan d
rh patient..
hurm..lab coat, bju, tudung sume bau drh..
hahaha..aku pun tak tahan gak mule2 tu..tp lelame ok dh..
ha..td ade sikit kekonpiusan berlaku..

aku wat crossmatch..
procedure yg lect ajar len benar dgn ape yg hospital wat..
aku pening..dh la SOP dlm bm..
lg lah aku pening..
smpai aku tak phm lgsung..blur2 0.O
eram lah..ampai lah..empar lah..

keliru gak jd nye..
nseb la ade kwn dr kolej lain yg tlg kteorg..diorg dh lme kt lab tu..then meke pun blaja dlm bm..
so meke phm lah sume procedure tu..

huhu..nseb baik ade mereka

ehem..dh lme tak upload pic kt cni..hehehe

jumpe lg~

ANuGeraH DekaN~

smlm aku amek DL lg..kali yg ke-x :p
hehehe..
aku cuti half day..
kul 7am cmtu aku gerak dr sri kembangan..then kul 7.45am smpai shah alam..
aku pergi dgn Has and Mary..
sblm msuk hall smpt lg tu posing2..
hahaha..
mata sume ngantok2..pg2 dh kne bgun..siap2..

kt sne jumpe la pu3 and atiq..
afiq pun ade..
asyik2 muka yg sme jek yg amek DL..
cume kali ni 2 org kwn aku (Has and Mary) join the club..
muahahaa..
kteorg sume ni gle bergambar..
byk gak pic yg diambil..tp tak byk kt aku..
byk kat Has..
nnt2 lah aku upload..

hurm..
lps refreshment aku terus balik spital
kene masuk keje..
kul 3pm bru aku, has ngan mary msuk lab..
hahahaa..
penat seyh!..
tak larat nk keje..
pu3 ngan atiq cuti..so meke balik terus tdo..
huhu..

ok lah..nnt ade mse aku upload pic~

Wednesday, December 3, 2008

histo mmg best!!

mggu ni aku dh msuk bhgian embedding..tp tak grossing2 pun..
tah ble lah leh wat grossing sendiri.
MLT sume bz..
sian kteorg..agknye nnt dh hbes lab tu takde tissue block sendiri..huhuhu..
td aku embed autopsy case..
wat sendiri tuh!!..
MLT tu percayakan aku ngan nat..
lgpun kalo tgok slalu..cpt lah belajar step2 nye..

lps embed, kteorg wat block trimming..
gune microtome..
best gler!!
hahahaha..
disebabkan ramai MLT yg takde..so kteorg diberi kepercayaan utk wat trimming..
mule2 susah gak la nk gune microtome tu..
terkial2 gak..gune auto lain cket dgn manual yg ade kt lab kolej tu..
tp ble dh lepas trim 2 block..ok dh..

mggu ni aku rse mcm aku dh jd MLT yg sebenar..
hahaa..hr isnin hr tu dgn ptg td aku kene assist pathologist wat grossing..
aku kene tulis ape yg dia ckp mse tgh grossing tu..
kene soal2 lak tu
nseb dpt jwb..heheh
byk yg aku blaja dr pathologist ni..
name dia Dr.Ngan Kah Wai..
ade sesape yg knl tak? hehee..
ape agknye benda bru yg aku dpt buat esok ek?

ok lah..mata aku pun dh kuyu ni..
tiap pg kene bgun awl nk g keje..
lalalala~
bubye~

Sunday, November 30, 2008

nk tulis tajuk ape ek?

susah ek nk amek ht org...
lg2 ht sorg kakak kt lab histopath tu..
mse awl2 msuk lab tu..punyelah pyh nk bercakap ngan kakak tu..
aku tye pjng2..dia jwb sepatah2 je..
kekadang dia angguk2 jek..
hahahaha..
geramnye akuu!!
kakak2 yg lain ok je..leh la jgk berbual2..
abg Mahesh lg ok..sporting..sme mcm sir Mathan..
dh la meke berdua ni dulu sekelas mse blaja...
hbes la aku..pape mesti dia ngadu kt sir..
hahahaha..
psl kakak tu..name dia sme mcm slh sorg kwn aku..ahaks..
lme2 kakak tu ok lah..hr jumaat hr tu mcm dh ok cket..
leh gelak2...muka pun takde la masam mcm mula2 tu..huhuhu..

haa..korg nk tau..
hr jumaat tu MLT yg ade cume 3 org je..
so keje sgt la byk..
nseb ade kteorg..leh tolong2 mke..
mcm biase..mggu pertama keje kt bhgian specimen logging...
dh cekap cket..so aku ngan nat dpt la wat keje ngan cpt..
lgpun sng jek..
aku bkn nk ckp psl keje tu..aku nk cter disebabkan MLT ade 3 org je..
meke sgt sibuk smpai tak smpt nk angkt fon...
call yg pertama..abg Mahesh suruh aku angkat..
ha??
kene angkat ke?
setahu aku student takle angkat fon..
tp dh abg Mahesh suruh, aku pun angkat jelah..kalo tak ikut ckp dia, nnt dia kate aku ni degil lak..dia potong markah aku nnt..huhu
sekali doktor yg kol..pergh..aku tak tau nk jwb cmne...aku bknnye arif nk jwb soalan doc tu..
last2 aku ckp kt doc tu yg aku ni student, MLT sume bz..hahaha
slumber jek aku ni..doc tu suruh aku smpaikan kt MLT..tp aku terus je pass kan fon tu kt abg Mahesh..
~call yg kedua..pun aku gak yg kene angkat..kakak yg aku cterkan kt ats tu pulak yg suruh..
dia ckp "angkat dik"
aku tye la "angkat ke?"
aku cuak sbnrnye ni..nnt kang doc yg tepon lg..ape lak aku nk jwb..
tp nseb baik..sblm aku capai fon tu..dh tak ringing lg..fuhhh~

nape mesti aku yg kene angkat kol??
sdgkan mse tu aku, natrah ngan lg 2 org bdk praktikal kt situ..
tp nape dia pilih aku..???
meke takleh wat cmtu..aku student..nnt kang kalo ade pape, susah kang..
aku rse mse kol yg pertama tu, abg Mahesh kene mrh kot dgn doc tu..sbb dia kate "after this, i yg akn angkat" dgn geleng2 kepala..
bkn slh aku~

huarghh..
ade satu bende wat aku geram..
SOP kt lab tu dlm bm..
aku tye supervisor aku, dia suruh tukar..
dh la pjg lebar procedure dia..
tp ade lab lain SOP nye in english..ptutnye kene la sekata..
pape pun..kene jugak buat..kalo tak kene markah, mmg aku mls nk translate..hahahhaa...

ok lah...
smpai cni shje.jumpe lg.toodles~



Wednesday, November 26, 2008

ape bestnye kerja?

hr selasa hr tu dh dpt jadual..
utk 3 mggu pertama ni aku masuk lab histopath..
geng dgn natrah..

msuk2 je lab tu dh kene soal2..
huahuahua..
dpt lah jwb..
ade gak yg xdpt jwb..

ahaa..
1st day kt lab tu bosan sgt2!!!
kt lab tu waktu pg je specimen byk..
ble dh lps lunch hour, keje pun kurang.
so aku ngan nat tak tau dh nk watpe..
salin jelah SOP..
ble mse free jek, salin SOP..tak pun borak2 dgn bdk lain..

walaupun bosan..
aku paling suke tgok bahagian grossing dgn sectioning..
dpt tgok pathologist gross mcm2 organ..yg besar ade..kecik ade..tp bau dia tak yah ckp ar..
hanyir sikit..
kt sectioning pulak..aku tgok org tu wat sng jek..
cantik2 ribbon nye..

semalam keje aku labelkan casette..
bkn kaset lgu tu tau..
tampal2..
check specimen..
huhu..
tu je yg aku buat utk beberapa hari di seksyen registration..
td lak aku main ngan wax..
hahaha..
best betul..
cairkan wax..bekukan dia..mmg best ah..

hurm..rutin aku tiap mlm ialah wat report..kdg2 SOP..
tajuk thesis tak pk lg..
huhuhu..
aha..ade satu kesilapan kt posting yg lepas..
bkn tiap mggu wat presentation..2 mggu sblm hbes praktikal bru kene present
huhuhu..
naseb baikk..

ok lah..
lenkali aku berceloteh lg..
tata
~~






Sunday, November 23, 2008

kerja..lalala~

ellops..
esok aku dh start keje..
keje???
eeuuu..
cmne lah aku esok nnt..
huahuahua
aku harap sumenya berjalan dgn lancar..amin
aku takut je ni..

hurm..
td Has kate tiap mggu ade presentation..
what?!!!
tp tu lah kenyataan yg terpaksa aku hadapi..
kt hospital serdang je kot yg kne present2 cmni..
hospital lain takde rsenya..
tiap mggu kteorg akn dpt topic..then present sorg2 or by group..
dh la tiap hari kene wat report..kene wat SOP..tesis lg
dugaannnn~

kt umh sewa ni line 3g tak kuat ar..
takleh gune maxis broadband..slow sgt2..
tp...
aku berjaya jgk dptkan line..
hahaaa..
gune dial up connection..ade wyr tepon, ON la :p
tak yah gune password..sng jek..
so aku kene ajar housemte bru ni cmne nk dptkan line..hehe

ok lah..
aku nk kne study cket..
nk prepare awl2...takut kene soal mcm2..
doakan aku berjaya~

berusahalah wahai diri..
good luck bibi!

Tuesday, November 18, 2008

result oh result..lalalala~

ketemu lg dlm ruangan blog aku ni..
heheh..
smlm dh amek result..
pergh..
kalo korg nk tau...
jantung aku mcm nk tercabut..nk meletup aje..
aku risau kalo fail ke kan..
nnt tak dpt praktikal pulak..

siyes..
aku mmg takut betul smlm..
subjek yg paling aku takut ialah CIP III
aku mimpi dpt pointer 3.2...
alamak..
mmg aku frust lah cmtu..tak dpt 3.5
tak dpt lah Dean's List...
uwaaa..pg smlm mmg dh berdebar2...
debaran tu mula berkurangan ble kwn2 ade yg dh dpt result..
meke tunjuk kt aku..
aku tgok CIP diorg ok je..sume yg aku tgok dpt B+...
ade gak yg A..

ble giliran aku dh smpai..
dpt result terus sengeh2...
hahahaha..
alhamdulillah...
dpt Dean's List...
brape pointer aku?
above 3.5 lah..hehe
yg aku tak cye nye...CIP aku...
hahaha..
syukur sgt2..

terima kasih kpd sume lecturer yg tlh mengajar aku dr sem 1 smpai la skrg..(mcm la lect aku bce blog aku nih) :p
kpd kwn2..especially kak ayu, kak nurlin, pu3 and ana..
kpd family..
thank u thank u thank u...

kpd kwn2..
aku wish good luck utk praktikal nnt...
aku takottttttttt~
nnt nk kene wat tesis..
pastu kene present..
kene buat log book la..SOP lah..
ape bende tah..
hehehee..mgkin aku tak bsedia lg time ni..sbb tu aku tak fhm ape yg lect nak..
sehari demi sehari aku akn faham jgk..
mse tu mesti dh bersedia fizikal dan mental..
wawawawa..
byk main2 aku ni..
tp time praktikal kene wat yg terbaik!!
yeahh..
chayok2!!!

Thursday, November 13, 2008

tissue oh tissue~


td pg mula kul 9pg smpai kul 5 ptg aku ade keje kt lab..
smbung wat tissue yg tak siap2 tu..
mula dgn sectioning gune rotary microtome..
mule2 susah jgk lah..
hahahaa..
sir ejek aku!!!
geram btol!
tp takpe...akhirnye aku berjaya jgk..
kalo korg nak tau, care nk sectioning ni sme mcm wat ais kacang..alah yg org nk hncurkan ais tu..
sme ar tu cket2..

lps sectioning..fishing pulak..
korg jgn igt aku memancing ikan lak dlm lab tuh..
takde keje ke hape nk pancing ikan..
huahuahua..
lps sectioning, kte akn dpt a single ribbon..
ribbon tu kte akn msukkan kt dlm water float bath..
inside water float bath tu la proses fishing dilakukan..
konsep dia sme mcm memancing..
cume kt cni kteorg pancing tissue yg sgt2 nipis..
tp..
kteorg takde lah pncing gune kail..
hahaha..
kteorg gune glass slide..
lps siap fishing..kte bakar tissue tu pastu mkn..
hehehe..
lps fishing, kte stain tissue tu..
erm..proses ni amek mse yg lme jgk..
mne taknye..ade 20 slide yg kteorg buat..
byk solution yg kte gune dan ade yg bahaya..
dh siap staining..wat mounting pulak..
bkn daki gunung tau
hehe..kte gune mounting media dgn cover slip..

dh settle sume igtkan boleh balik..
yelah..dh pnt kan..
rupe2 nya kene observe pulak..
adohai..
ok lah..ikut jelah ape ckp sir..
dan..
sesuatu yg tak dijangke2..
dia puji slide group aku..
dia kate slide kteorg mcm commercial slide..
hahahhaa..
bangga siot..
akhirnye...menjadi jgk tissue kteorg..

lalalala..

ni time wat sectioning..tissue kt tgn kanan yg pegang forcep tu lah namenya single ribbon..ribbon2 yg tak jd, kteorg buang lah..so, yg putih2 mcm kapas tu sisa2 buangan :p

ni contoh sectioning yg cantekk..disebelah kiri tu namenya tissue block..tgh2 yg kaler coklat tu lah organ yg kteorg dh gross..disekeliling yg kaler putih tu ialah wax..paraffin wax

ni lah 20 slide kteorg..ni lps staining, Hematoxylin & Eosin staining

ni lah slide kami yg sir puji tu..sebijik cm dlm buku2 reference..ceewah :p..pic ni diambil dr microscope..kalo korg terer, slide apekah ini? hehehe..

sekian~











Wednesday, November 12, 2008

welcome back~

muahahaha..
sudah lme tak update blog ni..
kdg2 kt otak ni byk nk cter..
tp ble tgok blog je..tak tau nk taip ape..
hurm...

setelah hampir sebulan aku bercuti..
aku balik semula ke shah alam..
tp utk seketika shje..
esok ade keje kt lab..
hr isnin pulak amek result..
result???
ayoyo..
takut gue..
tah brape lah pointer aku..
hrp2 semuanya ok..
amin..

korg nk tau sesuatu?
td kan..
aku balik cni naik bus..
sorg2..
wahahaha..
dh la tak suke naik bus..
tp terpaksa jgk..
nnt nak balik bp smula kene naik bus lg..
huhu..

ok lah..
esok lusa tulat atau ble2 lah..
akan ku update lg..
dh lme tak upload pic..
okides..

tata~

Wednesday, October 22, 2008

stress mode~

sekarang..
buat masa ni..
time tgh menaip ni..
aku rase stress..
sebab ape?
tak perlu diceritakan..
sampai mse kalau dpt hidayah dr Allah..
akan ku ceritakan..
tu kalau dpt lah..
kalau tak, jdi lah rahsia..
rahsia..
yeke rahsia?
family aku tahu sbb nye..
so tak jadi lah rahsia..

~!~!~!~!~!~!~!~!~!~!~

hurm..
time cuti2 ni..
kdg2 aku tak tau nk buat ape..
novel yg dh byk kali bace pun aku akn bce balik..
bace
bace
bace
dan bace lagi!!!
sampailah aku boleh hafal ayat2 kat novel tu..
silap haribulan aku leh hafal satu novel tu..
takpe..
mlm ni beli novel baru

~!~!~!~!~!~!~!~!~!~!~

care nk kurangkan stress?
tgok cter lawak2...
ketawa sorg2..
lantak lah..
kt rumah sendiri..
takde sape nk kate aku gile
sambil tu
habiskan kuih raya mak
makan
makan
makan
dan makan lagi!!
minum air gas
masa awl2 raya hari tu takleh minum byk2
sbb nk exam
kene jg pemakanan time exam
skrg
aku balas dendam
muahahaha
sampai hilang suara aku
nk ckp pun serak2..
lately aku byk kol org..
saje nk beramah mesra ngan telefonis kt hospital2
so
sblum ckp
aku betul2 kan suara aku dulu
cmne nk betul2 kan suara?
mcm lah korg tak pernah buat...kan..
kdg2 tu suara aku tenggelam timbul..
dh tu ble aku ckp
org di sana tak dgr..
aku ckp kuat2
baru org tu dgr

~!~!~!~!~!~!~!~!~!~!~

apa lg nk cter?
dh takde idea nk merepek..
sbb aku bukan lah penulis blog yg handal...
saje nk meluahkan sesuatu..
share ngan korg sume..

toodles!









Saturday, October 18, 2008

eagle eye + open house + balik kmpung~

lalala~
td pagi aku, kak ayu ngan kak lin tgok movie, 'Eagle Eye' kt sunway pyramid..
cter tu best gler!..
tak rugi tgok..
rase nk tgok lg jek..
hehee..
lepas tgok movie, kteorg pergi open house lak...
ade 2 open house yg kteorg pergi td..
gumbira perut aku..
hehehehe
esok sebelum balik kmpung, pergi open house dulu..
umh pu3 pulak..
barang2 lum hbes kemas lg..!!!
tak suke packing2 ni..
dh la brg aku byk..ngan buku2 lg..
hurm..
cm ni lah hidup perantau..
wawawa~

Tuesday, October 14, 2008

serabut~

sem ni mmg serabut gler..
huu...
mcm2 masalah melanda diriku..
yg bru2 ni..
ish..
buat aku hangin jek..
tp sabar jelah..
harap2 masalh ni dpt disettle kan dgn cpt..aminn..

td aku exam cip III..
hahahaa..
mmg btul ape yg aku jgke..
soalan dia leh tahan susah gak ar..
especially mcq dia..
perh..
pe lagi..
aku pun main hitamkan jelah jawapan dia..
dlm 20q ade gak lah yg aku dpt jwb..
takdelah sume tu hentam..
structure ngan essay ok kot..alhamdulillah..
hohoho...
dh la td pg sebelum pergi exam kepala aku terhantuk kt dinding..
kuat lak tu..adeyhhh..
biol kejap kepala aku..
nseb mse jwb td tak mengong2..huhu

tah berape lah pointer aku nnt..
huu..risau
tggl lagi 1 paper...
yeay!
~~~~~

Wednesday, October 8, 2008

lega sikit..fuhh~

yeahh!!
paper cyto ngan patho dh lepas..
soalan dia ok lah..
alhamdulillah leh buat..
tp ada gak 2 3 soalan aku tak leh buat..
hentam jelah..mcm tak biase pulak..
hehe..
dh lepas 2 paper ni rasa lega sikit..
lg satu paper yg aku risau sgt ialah CIP..
huhu...
soalan Puan Hajah mmg takleh dijangke..
susah2 lor..

tggl lg 4 paper jek..
tak sabar nk hbeskan..
huhu..
~~~~

Sunday, October 5, 2008

raya~

lama dh aku tak update blog ni..
ni sume gare2 laptop aku yg hmpir nazak..
ni pun stgh ok..
pas exam nk hntr format..
huhu..

ni ade pic2 mse raya..

ngan kanak2 riang..termasuk lah aku skali..huhu

wan, maksu ngan apik..haha..lucu ar ble teringat kesah kt umh tok cik..:p

ni kakak2 iparku sekalian..lg 2 org takde..meke ni kalo dh berkumpul..riuh betul..ade je berita hangat..hahaha..

hanis sakinah yg comel!

with wawa ngan nana..

kanak2 riang..

junior ku :p hanisah salwa

ensem ar ayip..tp mata ngantuk je..hehe

pic satu kuarga takde kt aku..
igt nk upload..tp abg2 tak send lg..
huhu..

esok exam!!
cayok2!!



Wednesday, October 1, 2008

selamat hari raya~

laptop aku rosak!!!
geram seyh..
ni pun pakai laptop abg pu..
hilang mood beraya aku..
dh la dlm laptop tu ade notes patho ngan cyto...
nk kene bce...
mmg bad mood smlm..
grrrr..
sabar aje lah..

oh ye!
smlm ptg aku try lg anyam ketupat..
akhirnye..
berjaya jgk..
hoho..

huu..
SELAMAT HARI RAYA,
MAAF ZAHIR & BATIN..



Monday, September 29, 2008

wallaaah~

td aku dh mula mengemas rumah serba sikit..
huhu..
rumah aku pun dh mula ramai org..
abg2 ramai yg dh balik..
so, rumah ni jd sgt2 riuh..
biaselah kan..ramai bdk2..best sikit...
hehe..
kteorg pun dh mula anyam ketupat..
tp aku tak anyam lah..
aku tak berape pandai nk menganyam..
tau step awl2 je..pastu ble dh berbelit2 tgn ni..
aku pun lost..
dh tak tau nk selit mne daun tu..
hahaha..
tgok org lain buat, laju jek..
mcm best je ble terer anyam ketupat ni..
aku ade gak try raya2 lepas..
tp hampeh jek..
td pun try lg..tp..gagal lg..
wawawawa..
mcm bola sepak takraw pun ade..
hahahaha :D


ni ketupat yg separuh siap..nnt nk kene ketatkan lg..
kalo ketatkan, sng la..aku leh buat..
hehehe

abg pu ngan kak lin buat ayam percik! sedap bangat..

ni mercun dan bunga api milik ayip...
kedekut btul dia tu..org len tak leh amek..hehe

comel tak sye..?
mata bulat..kepala bulat..hanis hanis..
cm lelaki lak maksu tgok..hehehehe..


erm ble dh ramai org ni kan..
aku rse susah betul nk study..
serius..
bising sgt lah..
tak tau nk sembunyi ktne..
aku takle study tmpt bising..
susah nk masuk..
haizz..
dugaaaannn..
hai la mambang!
kdg2 lps sahur aku study kejap..
sbb time tu bdk2 tak bgun lg...
tu pun kejap je..
lps beberapa helai aku bace..
dh terlelap..hahaa..
mmg dugaan utk aku..
dh la byk cter best2 kt tv..
geram nyee!!

haiz..
pape pun, aku kene study gak!
exam tu penting!!!

Saturday, September 27, 2008

balik kampung!!

hari ni aku balik kampung..yeay!!
tak sabar nk raya..
walaupun aku ade exam raya ke-6 nnt..tp raya tetap raya!!
hehehehe..
aku balik ngan abg yet sekeluarga bersama2 syafiq..

jom nyanyi!


Perjalanan jauh tak ku rasa
Kerna hati ku melonjak sama
Ingin berjumpa sanak saudara
Yang selalu bermain di mata

Nun menghijau gunung ladang dan rimba
Langit nan tinggi bertambah birunya
Deru angin turut sama berlagu
Semuanya bagaikan turut gembira

Balik kampung oh oh...( 3X )
Hati girang
Ho ho... Balik kampung (3X)
Hati girang

Terbayang wajah-wajah yang ku sayang
Satu-satu tersemat di kalbu
Pasti terubat rindu di hati
Menyambut kepulangan ku nanti

Tuesday, September 23, 2008

post without title~

hari ni last cls utk subject pathology II ngan parasitology III..
mse cls patho..aku punye lah ngantok yg amat..
bosan pun ade..

ape yg sir ajar, aku rse msuk telinga kiri kuar telinga kanan..
aku salin je ape yg sir ckp tanpa fahamkan..
dh la td duk blkg..

kteorg kalo duk blkg, mmg hbes ar..(kteorg tu aku, pu3, kak lin ngan kak ayu)
tak concentrate..cume kak ayu je yg mcm serius..
gare2 bosan+mengantuk, aku siap main lukis2 lg..kwn2 tulis ape yg sir ckp, aku main lukis2!!..
lps tu..sir ade lukis gmbr substrate..aku nmpk mcm bulan sabit..
sir lukis antigen, aku nmpk mcm ketupat!!!

hahahaha..
mood raya sudah melanda dlm otakku..

serius tak sabar nak balik kampungggggggggggg..huuu
rse mengantok berkurangan ble sir wat lawak..
mmg gelak hbes ar..sir kalo wat lawak, muke slumber jek..
kteorg yg gelak2..
hai sir sir..


lps cls patho, cls parasite pulak..
ade kuiz..tak rse mengantok..
lps hbes kuiz je..terus salam miss, mintak maaf kt dia..
kteorg ni kalo miss slh sebut sesuatu perkataan tu...
kteorg ber4 akn gelak..tp bkn la gelak kuat2..
kteorg tahan2 gelak..
mmg nakal gle ah..

miss pun perasan kteorg ber4 ni dok gelakkan dia..
sbb tiap kali kalo dia sedar dia slh pronounce, dia akn tgok kteorg ber4..
time tu mmg kteorg dh tak tau ah cmne nk sembunyikan muka..
hahahahahhaa..
nakal kan kteorg??


so, td aku pun mintak maaf..
dh last class kan..kene lah mintak maaf dan berterima kasih dgn ilmu2 yg dia ajar..
sbb lps ni kteorg dh tak jd student dia lg..
nseb la miss ni ok..dia pun same gelak ble aku bgtau sbb ape kteorg gelakkan dia..
gle berterus terang kan aku ni?? heheehe
..

dgn sir pun kteorg slalu gelakkan jgk..
hahahhaahaa..
takde sorg pun lecturer yg terlepas dr digelakkan oleh kami ber4..
gler nakal..lalalala~

esok kteorg akn minta maaf kt sir pulak..
esok jumpe sir lg..ade gathering..


ni lah sir yg aku ckp kan..Sir Mathan Mohan Chelladorai,lect Pathology I and II kteorg..
ni lah kami ber4..ank dara pingitan yg nakal2..huahuahua

ok lah..
that's all for today~





Friday, September 19, 2008

penantian satu penyeksaan~

td aku check nama utk LI (latihan industri)..
nk tgok sma ade aku diterima ke tak kt hospital yg aku pilih..
tp..
hampeh jek..
pending lg..
ramai lg lum tau result memasing sme ade diterima ke tak..
ape ni hospital BP slow ar..
lambat sgt nk bg jawapan..
cuak kalo kene reject..
sbb kwn2 ade gak kene reject..
tp hospital lain lah..

first choice aku BP..
kalo BP kene reject..
2nd choice HSA,JB..
kalo kene reject gak..
hospital Kulim..
kalo kene reject gak..HUKM..
pastu kalo REJECT lg..
aku tak tau ar nak kate ape..
buat lab sendiri kt umah..
pastu cari specimen jiran2..

uwaaaaa..
risau bangat..
dh la org asyik tye aku praktikal kt mne..
~praktikal kt mne..?
~nnt praktikal kt ne?
nk je aku jawab..
sye praktikal kt ats tanah bwh langit~

amacam?
best kan jawapan tu?

utk kwn2 yg dh tau praktikal kt mne tu..
aku ucapkan tahniah!!!
terutama skali sesape yg dpt HKL..
bersabar lah dgn suasana yg kacau bilau tu..
hahhahhaa..

harap2 aku dpt tempat nnt~
adios~



Wednesday, September 17, 2008

HOT tips utk kejutkan kwn2 sahur..hehe~

selalunya nk kejutkan kwn2 bgun sahur mmg payah..

payah gler ah..
nseb aku ni sng bgun..
hehehe
Dibawah ni ada2 tips menarik untuk dicuba:-) (from kak ayu)

Kalau nak kejutkan orang bangun tidur especially sahur..cam ni antara caranya..

1. pegang anak jari kiri/kanan sambil tu panggil nama dia perlahan lahan..
2. sentuh bahu org tidur tu..dan goyangkan perlahan lahan..sambil panggil nama dia…
3. renjis air kat muka dia…sambil panggil nama dia…
4. tampar tampar manja pipi dia..sambil panggil nama dia…
5. tutup kipas/air cond

tapi kalau still tak ada effect
1. jerit nama dia kuat kuat…
2. gigit ibu jari kaki dia..cam antu toyol gigit
3. simbah air sebaldi…kalau boleh air rendam baju dalam korang
4. tarik rambut dia sampai jatuh dari tilam
5. goyang badan dia kuat2 then jerit gempa bumi! gempabumi! tsunami!tsunami!
6. jerit api! api! api!
7. letak kfc ke mcd ke xpun ikan patin masak tempoyak yg baru dibeli sebelah hidung dia..bgi ambik bau sikit

tapi kalau still tak ada effect gak
1. pergi kat telinga dia…then sebut maa rabbuka! sambil seru nama dia byk kali…
2. pergi kat dia, baca je surah yaa sin!

tapi kalau still tak ada effect gak…ni je la cara terakhir
1. panggil je orang masjid/surau untuk uruskan…kerana tuhan lebih menyayanginya..
innalillah...

ape yg ade dlm pikiran aku skrg ni?

raya tak lama lg..
aku tak sabar nak balik kampung..
bosan ar puasa kat cni...
kat kampung leh mkn sedap2..
leh tgok sepanjang jln dipasang pelita..
best tuuu..

kali ni aku balik raya ngan abg yet..
yeah!!
tak perlu naik bus...
benci naik bus..
haha
serius..
aku tak reti naik bus sorg2!!!!
hahahahahaa..
kene ade kwn bru boleh...

tapi..
nnt nak balik smula ke shah alam pulak yg jd masalah...
abg yet ngan abg pu balik kampung is3 meke mse raya ke 3 then terus balik ke rumah msing2..
nnt aku nk balik ngan sape..?
ngan abg bi a.k.a gonzales?
dia balik kedah ble pulak?
tiket bus mst dh hbes..
bdk2 u lain pun cuti smpai 5hb..
aku tak terpikir lak kene beli tiket bus awl2..
adeh..
dh la 6hb exam..
uwaaa..

cmne ni syafiq??
syafiq, ank sedare aku tu pun tak tau nk balik mcm mne..
hahaha..
smlm dia cdgkan supaya kteorg balik naik flight..
hohoho..
bersemangat btul bdk tu..
tiket tu pun kene booking gak afiq oiii..

haizz..
agknye ade yg terpaksa hantar kteorg berdua balik nnt..
hahahhaa..
masalah
masalah
hidup aku ni tiap hari ade je masalah yg melanda..
nsib takde ribut taufan...

kui3..





Thursday, September 11, 2008

final exam time table~

td aku check time table tuk final exam nnt................

uwaaa..
tensionnye..
raya ke 6 kt dlm exam hall..
haiz..

6hb cytology II
7hb pathology II
9hb clinical biochem III
11hb EST
14hb CIP III
16hb parasitology III

housemate aku ada yg start 11hb..
jelezzzzzzzzzzzzzzzzzz..
uhuk..

tp..
disebabkan ni last exam aku sbg student kt tmpt aku blaja ni..
redha jelah...kn?
ade pulak tu tak dpt raya ngan family lgsg sbb blaja jauuuhhhhhhhh di negara org..
lg kesian..kn?

pape pun..
chayok B!

Monday, September 8, 2008

takde title~

sepanjang mggu ni sume lecturer sibuk nk wat lab test..
aku bru je wat lab test utk sbjek clinical biochemistry III td pg..
soalan dia ok lah..sng gak..
hari jumaat ni ade 3 lab test...hoho
lab test pathology II, cytology II ngan CIP III..
lg satu subjek, tak tau lah ble lect tu nk wat..haiz..

sepanjang hr ni perut aku asyik la wat hal..
dr smlm sakit perut..
masuk angin..rase senak bangat..
dh wat mcm2..dgn meniarap ltk bantal, ltk boboy..still tak ilang..
dh la demam + selsema..
tak larat btul td...tak bermaya lgsg!!..
dgn mengantuk nye..td kt cls rse mcm nk tdo jek..
skrg ni makin sakit sbb td buka mkn punye lah byk..
hahaha..
teruk betul lah..
mcm2 mknan terhidang ats meja tu..heheheheee..:D
nk jln pun sakit..lalalala..
pdn muka~


Sunday, September 7, 2008

haizz..

sambungan dr kisah marah2 ni..aku teringat satu peristiwa waktu aku f5..
aku jd pengawas time tu..
satu mggu tu, tugas aku kene jge clas upper 6..cls ni leh tahan degil lah..cls hujung lak tu..
pastu gedik..sbb skola aku skola perempuan...
punye lah degil meke ni..ya Allah..sabar ajelah aku..
dh tua bangke pun ssh nk ikut arahan..
mule2 leh la aku tolak ansur sikit..sbb meke tua dr aku..
tp makin lame makin tak leh tahan..naik minyak meke ni..
ade satu pg tu..disebabkan kegeraman dan kesabaran aku yg berada di tahap paling kritikal sekali aku telah memarahi mereka semua..
dgn lantang dan berani nye aku meninggikan suara kt mereka..
kalau korg nak tau, sblm2 tu takde sape pun yg berani marah cls tu..
aku lah org yg pertama skali marah mereka..
dh la waktu tu waktu pagi..
kwn2 pengawas yg lain kate satu blok tu leh dgr suara aku yg nyaring memarahi kakak2 tu..
ish3..
mse aku marah tu, aku perasan lah..semua terdiam..satu blok tu terus sunyi..
tau pun takut..
tp dlm mse aku mrh tu, aku rse nk nges pun ade..
sbb aku tak pernah meninggikan suara kt org..lg2 org yg lbh tua dr aku..
huhuhuhu..mmg aku gerenti lah lps ni kakak2 tu sume anti kt aku..
haizz..
tp yg syoknye, ckgu pengawas kate dia sokong aku wt cmtu..bangga siot...hahaa..
sume ar sokong..sbb cls tu terlalu lah degil..
mggu yg berikutnye aku kene bertugas kt cls tu lg...kakak2 tu pun insaf agknye kot..meke pun tak wat hal dh..
mse nk SPM, aku pun minta maaf kat kakak2 tu sume..meke pun minta maaf kt aku sbb sme2 nk exam..
mne tah kakak2 tu skrg...ade yg dh kwen agknye..hihihi

kenang-kenangan~


Saturday, September 6, 2008

kenape ek..?

kenape ye kalo aku marah org, aku yg rase nk nges..?
kalo aku marah org, aku jgk rase bersalah..sedangkan org yg dimarahi tu yg bersalah..
kenape aku tgok org lain kalo dia marah, rilex je...takde rse bersalah lgsg..
tp kenape kalo aku marah, aku takleh rilex mcm org lain..?

sbb tu aku tak suka marah org..
tp org suka sgt wat aku marah..
slalunye aku diamkan je rase marah tu..
senyum jek..
wat tak tau..
sbb tak nk jd mcm ni..
tp...
kesabaran aku pun ade limit nye jugak...
haizz!
-aku yg lemah-

Thursday, September 4, 2008

kepenatan~

smlm sehari suntuk kteorg duk dlm histopathology lab..dr pukul 8.30pg sampai lah kul 8mlm..ni sume gare2 tissue processing..bukan tissue yg korg wat kesat mulut tu haa..
best lah jgk wat tissue ni..tp cerewet cket..kalo kt hospital, kene lah buat btul2 sbb specimen dr pesakit amat terhad..kalo rosak, hbes lahh..
dlm mse sibuk wat tissue ni, kene jgk pergi cls lain..ade presentation cytology lg..mmg penat ah..kene pergi sane sini..naik tangga turun tangga..siap ade yg tertido time bdk lain present..sape lah tu ek..?tersengguk2 aku tgok..hahaha
haiz..dh le kene inject hep B for the 2nd dose..lenguh2 tgn aku ni..
dh hbes presentation cyto, kene masuk lab tu lg..kteorg hanya rehat time solat je..tu pun beberapa minit..
sampai waktu berbuka pun still ade kt dlm lab lg..kteorg mkn roti je dulu bg mengisi perut
kul 8mlm bru siap..tp tu pun ade lg beberapa process yg kteorg blum buat..sir suruh smbung next week..ahhh..leganya dpt kuar dr lab tuh..
lps hbes lab tu terus aku g mkn ngn kwn2 kt kedai syed aiman...then terus balik..zZzzZ



Sunday, August 31, 2008

sedih + rase bersalah gle2!!

hr ni rase sedih sgt..huhu..sedih sbb sahabat tu ckp psl mati..
uwaa..tak nk hilang sahabat mcm dia..
u are one in a million!

hr ni jgk rase bersalah sgt2 kt sesorg tu..
sorry..
maaf krn melukakan perasaan awk..
saye terpaksa...
huhuhu

erm..dh lme tak nges..huhu
-panjangkan umur sahabatku itu dan ampunkan dosaku, ya Allah-

Friday, August 29, 2008

our day~

hari ni 29.08.2008 ade anugerah dekan..
-tahniah utk semua-
-semoga jumpe lg utk sem dpn punye award :p-
-insyaAllah-

muka2 ceria slps refreshment :p
ni geng satu batch..except Sunny.

comel tie afiq..haha

peace sunny!! suke dpt bergambr ke suke dpt air kotak?? hehe

with senior Tee San Ni (sunny)..goodbye sunny..lps ni dh tak jumpe dh..huhu

with Nirmal Dewi and Vimala..my classmates



-selamat menyambut hari kemerdekaan ke-51-
-selamat menyambut ramadhan al-mubarak-