CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday, November 13, 2008

tissue oh tissue~


td pg mula kul 9pg smpai kul 5 ptg aku ade keje kt lab..
smbung wat tissue yg tak siap2 tu..
mula dgn sectioning gune rotary microtome..
mule2 susah jgk lah..
hahahaa..
sir ejek aku!!!
geram btol!
tp takpe...akhirnye aku berjaya jgk..
kalo korg nak tau, care nk sectioning ni sme mcm wat ais kacang..alah yg org nk hncurkan ais tu..
sme ar tu cket2..

lps sectioning..fishing pulak..
korg jgn igt aku memancing ikan lak dlm lab tuh..
takde keje ke hape nk pancing ikan..
huahuahua..
lps sectioning, kte akn dpt a single ribbon..
ribbon tu kte akn msukkan kt dlm water float bath..
inside water float bath tu la proses fishing dilakukan..
konsep dia sme mcm memancing..
cume kt cni kteorg pancing tissue yg sgt2 nipis..
tp..
kteorg takde lah pncing gune kail..
hahaha..
kteorg gune glass slide..
lps siap fishing..kte bakar tissue tu pastu mkn..
hehehe..
lps fishing, kte stain tissue tu..
erm..proses ni amek mse yg lme jgk..
mne taknye..ade 20 slide yg kteorg buat..
byk solution yg kte gune dan ade yg bahaya..
dh siap staining..wat mounting pulak..
bkn daki gunung tau
hehe..kte gune mounting media dgn cover slip..

dh settle sume igtkan boleh balik..
yelah..dh pnt kan..
rupe2 nya kene observe pulak..
adohai..
ok lah..ikut jelah ape ckp sir..
dan..
sesuatu yg tak dijangke2..
dia puji slide group aku..
dia kate slide kteorg mcm commercial slide..
hahahhaa..
bangga siot..
akhirnye...menjadi jgk tissue kteorg..

lalalala..

ni time wat sectioning..tissue kt tgn kanan yg pegang forcep tu lah namenya single ribbon..ribbon2 yg tak jd, kteorg buang lah..so, yg putih2 mcm kapas tu sisa2 buangan :p

ni contoh sectioning yg cantekk..disebelah kiri tu namenya tissue block..tgh2 yg kaler coklat tu lah organ yg kteorg dh gross..disekeliling yg kaler putih tu ialah wax..paraffin wax

ni lah 20 slide kteorg..ni lps staining, Hematoxylin & Eosin staining

ni lah slide kami yg sir puji tu..sebijik cm dlm buku2 reference..ceewah :p..pic ni diambil dr microscope..kalo korg terer, slide apekah ini? hehehe..

sekian~











2 cakap-cakap:

thisisputeri said...

saye terer..tu slide cardiac muscle kat heart. saye lah yg amik pic tu jadi saye la yg paling terer. hahaha..

~.::b e e::.~ said...

hahahahahha..rindu la kt pu3!