CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday, January 30, 2009

culture+sensi test at microb lab~

utk 3 mggu ni aku msuk lab microb..
kalo korg nk tau..aku cuak msuk lab ni..
sbb kwn2 yg dh msuk lab ni slalu cter staf kt lab ni menakutkan!
muahaha..
ade yg kate garang lah..tak suke student lah..mcm2 lg lah..!
dan diorg kate kt microb lab ni byk pantang larang!
dan ade puak2 tersendiri..
hoho..
ble aku dh duk dlm lab tu..aku rse jgk lah puak2 ..

hurm..hr pertama aku kt section stool..dlm bhse biase najis :p
bru je duduk kt section tu..dh kene soal mcm2..
blum pns lg kerusi tu..haha..tension gak ah..
soalan pertama skali dia suruh aku berikan 5 jenis media agar..
aku pun sebut lah blood agar, chocolate agar, sabourad agar, XLD agar..and last one aku nk sebut
mac conkey..tp aku TERsebut MONKEY!!!!!!!!!
Ya Allah..akak tu punye lah gelak..aku ape lg..tersalah sebut..bkn sengaja! huhu..
hurm..ade la 5 6 soalan dia tye..
sebelum akak tu tye lbh byk...aku yg byk bertanya..pdn muka dia! :p

sebut psl sample najis tu..
mcm2 kaler aku dpt.huhu..yg cair ade..keras cm batu pun ade
korg jgn membayangkan pulak! nnt kang takde selera nk mkn..heheheh
buat takde perasaan jelah..
kalo ikutkan geli..mmg tak leh nk wat keje..
so aku layan jelah benda tu..
wat culture ats media agar..
mula2 nk streaking plate tu..tgn aku gigil2..
adohai~..
tak menjadi sgt la streaking aku tu..
ade skali tu..smpai media agar tu terpotong tgh..dh la lembik media tu..muahaha..
nseb tak kene mrh :p
ble dh wat utk kali ke3 bru cantik..siap kene puji lg tu :p

ble dh culture kene incubate overnite..
then esoknye bru leh bce plate tu..
tgok ade growth ke takde..kalo ade growth tu mknenya najis org tu ade microorganism..
bau plate or media agar tu punye lah busuk ble dh incubate..
huh..
aku tgok menjadi jgk lah plate yg aku culture kan tu..heheeh..
ble dh wat slalu, jd mahir..tu yg best!

ok lah..
smpai cni je..
daa~


5 cakap-cakap:

Sir said...

cam seronok jer praktikal..! hurmm..keep it up..ur my best student..!! jgn lper mkan BigMac..

~NUR 'atieqah' ~ said...

kak bie~
rumours kat sane same ngn kat tpt kitorg~
but then~
lepas kitorg masuk okeyh jek~
seb baek!
ngee~!
kitorg dah abes dah kat mikrob~
bru smalam last day!
ngee~

kekaseh~ said...

wallawei..sir mne lak bg comment ni..tp cm knl je sir ni..!
erm..praktikal mmg best..cume pnt jelah..d0.ob

to atiq:
so korg msuk mne lak pasni? pas microb kte msuk sero jap..then cyto..lalala..tak sbr nk tgk FNAC..

Anonymous said...

eee.. najis..=P

~.::b e e::.~ said...

hahaha..best pe main najis org :p
tp yg takleh tahan men sputum (kahak) org..huuuuuuuu..mucoid!